15
nov
2017

FIFA 18 (Switch)

Skrevet af Brocky

Det er nu fem år siden, at Wii U blev lanceret og i den forbindelse støttede EA op om konsollen med nogle få titler – deriblandt FIFA 13. Dårlige salgstal forårsagede imidlertid, at den store udgiver fuldstændig valgte at se bort fra Nintendos konsol i årene efter, og først nu er de vendt tilbage. FIFA 18 på Switch er dog en sjov størrelse, for på den ene side er det første rigtige FIFA-spil (uden mærkelige gimmicks) på en Nintendo-konsol i adskillige år, ligesom det er det mest imponerende håndholdte FIFA-spil til dato, men på den anden side er spillets præsentation og gameplay et godt stykke fra FIFA 18 til PlayStation 4 og Xbox One.

Den nyeste udgave af FIFA 18 til Switch – eller er det?
Før jeg anmelder selve gameplay-oplevelsen, er vi nødt til at adressere elefanten i rummet, for har vi virkelig fået den optimale version af FIFA 18 på en Nintendo-konsol? På overfladen fremstår FIFA 18 til Switch som den nyeste version af FIFA. Spillet indeholder de seneste opdateringer af hold, spillere og ligaer, og uden for banen er menuerne flotte og soundtracket spækket med moderne hits. Dykker man imidlertid under overfladen, så opdager man hurtigt, at der er store mangler i forhold til andre versioner af spillet på markedet.Forskellen på Switch-versionen og de andre
Ifølge EA kører FIFA 18 til Switch på en helt særlig spilmotor, og det betyder, at EAs nyeste spilmotor, Frostbite ikke er brugt – det kan ses! Spilet kører godt nok 1080p på TV og 720p i håndholdt tilstand, ligesom det opdaterer stabilt med 60 billeder i sekunder, men det laver ikke om på, at der er tale om en grafisk nedgradering sammenlignet med andre versioner. Vi har her at gøre med færre detaljer og grovere grafik, og det er især udpræget, når man får spillet op på sit TV, men det gør ikke ret meget, når man spiller det håndholdt. Et eller andet sted er det nok at forvente, da Switch er mindre kraftig end PS4 og Xbox One.

Foruden nedjusteringen i grafik er sidste års nyhed med nye stadions, mere levende tilskuere og autentiske trænere på sidelinjen heller ikke inkluderet, men hvad værre er, så har gameplay’et også taget et skridt eller to tilbage. Fordi spillet ikke kører på Frostbite-motoren, så har vi faktisk at gøre med noget, der minder om en opdateret udgave af FIFA 16 (som var det sidste spil i serien, der kørte på den gamle spilmotor). Det betyder, at animationerne er mindre flydende, afleveringerne stivere og fysikken mere kluntet, og den kunstige intelligens er heller ikke up-to-date. Det kommer til udtryk ved, at spillerne af og til løber ind i hinanden og generelt ikke udviser stor taktisk forståelse.Hvad angår selve indholdet er FIFA 18 også en smule handikappet på Switch, for opfølgeren til sidste års populære historiedel, The Journey 2, hvor man tager kontrollen over den unge Alex Hunter og styrer hans karriere både på og uden for banen, er slet ikke inkluderet. Derudover kan man meget mystisk ikke spille mod en ven online, så ønsker du at få håneretten over en af dine kammerater, så er du altså nødt til at få ham fysisk over til dig, så I kan spille lokalt – enten på én og samme Switch eller på hver jeres konsol.


Hvad betyder manglerne for dig som spiller?
Det afgørende spørgsmål at stille sig selv er; ”hvad betyder disse mangler i Switch-udgaven af FIFA 18 for dig som spiller”, og det afhænger meget af, hvad dit udgangspunkt er. Er du en dedikeret FIFA-spiller, vil jeg ikke anbefale dig spillet til Switch, fordi det simpelthen ikke er den optimale version af spillet – ikke engang tæt på – og iI stedet bør du købe udgaven til PC eller en af de andre konsoller. Er du derimod en af dem, der ikke går så meget op i de små forskelle i gameplay’et fra år til år, så er FIFA 18 et fint spil at investere i, og samtidig får du muligheden for at spille det håndholdt på farten, hvilket er virkelig blæret.Og så til gameplay’et
Gameplay’et i FIFA 18 til Switch minder til forveksling om det i FIFA 16, og vi har altså her at gøre med, hvad jeg vil kategorisere som en slags arkadeudgave af fodbold. Det er forholdsvis nemt at gå til, og spillet på banen foregår i et hastigt tempo. Den kunstige intelligens leverer næsten et konstant autopres, så det går aldrig stille for sig, og det at score mål er ikke synderligt svært, så selv en nybegynder behøver ikke at frygte at gå målløs fra banen. Driblesystemet giver en enorm frihed til den enkelte spiller. Lærer man først at mestre en håndfuld finter, så kan man lave de mest ekstreme solo-mål, som du sjældent vil se på TV, og langskud er tilmed også nemt at score med, så målene bliver hurtigt spektakulære. Alt dette betyder, at du har et meget intenst, hurtigt og actionpræget gameplay, der er nemt at lære.

Udover at være let at lære bliver spillet på banen dog hurtigt en smule ensformigt, og større taktiske overvejelser har ikke den store betydning. Spillet tillader dig at lave din formation og diverse taktiske tiltag, men effekten er lav, og variationen, i hvordan spillerne føles på banen, er ikke ret stor. Man kan sagtens mærke om en spiller er hurtig eller langsom, teknisk god eller ej, men forskellene er ikke så store, som man kunne ønske sig, og det er ikke unormalt at se en ekstrem langsom spiller som Mertesacker løbe den måske hurtigste spiller i verden, Aubameyang, op. Tilsvarende føles Messi ikke altid markant mere teknisk end fx danske Delaney – udover forskellen i mulige skill moves – og hvordan man forholder sig til denne form for gameplay afhænger utrolig meget af, hvem man er som spiller. Personligt synes jeg, at det hurtigt bliver en smule for overdrevet og ensformigt, og jeg savner, at spillet på skærmen minder en smule mere om spillet på de virkelige baner.De mange game modes
På trods af den manglende mulighed for at spille singleplayer-delen, The Journey 2, indeholder FIFA 18 til Switch stadigvæk en masse muligheder. Der er normale kampe, en karrieredel, træningsøvelser, Be-A-Pro (hvor du styrer én spiller i en karrieredel), og derudover er der selvfølgelig online-delen, som nok er det, der fylder meget for de fleste. Det efterhånden sindssygt populære FIFA Ultimate Team er inkluderet, og her handler det om at skabe dit eget hold af superstjerner fra den virkelige verden ved at spille og/eller betale penge for at få point, som du så kan købe pakker med tilfældige spillere for som i et andet tombolaspil. Derudover er der en online sæson-del, hvor man igennem ti kampe skal samle nok point til at undgå nedrykning og i stedet kæmpe om mesterskaber og oprykning.

Konklusion:
Det, at FIFA 18 er udkommet til Switch, er lidt af en sejr for Nintendo-fans, men desværre er versionen handikappet i forhold til andre versioner af spillet. Spillet kører nemlig på en gammel (tilpasset) spilmotor, hvilket fjerner de seneste innovationer i seriens gameplay, og derudover mangler der spilvarianter som The Journey 2 og onlinekampe mod venner. Det er meget muligt, at EA simpelthen ikke kunne nå at få portet Frostbyte i tide til at udgive årets version af FIFA 18 på Nintendo Switch, og det er, hvad det er, men det betyder stadigvæk, at vi langt fra får den optimale version af EAs seneste skud på et fodboldspil. Det er en skam, da det er en helt fantastisk oplevelse at spille fodbold på den lille håndholdte maskine, men kan FIFA 18 til Switch så anbefales? Tja, det afhænger af en som spiller, så går man op i seriens seneste gameplay-innovationer, og har man mulighed for at købe det til en anden platform, så er svaret nej. Er man derimod en af dem, der ikke rigtig går op i de årlige gameplay-ændringer og bare søger en version med de seneste holdopdateringer og spillertrøjer, så kan et køb sagtens forsvares. Under alle omstændigheder er det blæret, at man kan spille FIFA 18 i en nogenlunde version på en håndholdt.

Spillet fylder 13,5 GB.

Karakter

3/5

Essentiel multiplayerdelEssentiel multiplayerdel
Diskuter
8
Gå Tilbage
Level 50
17802000 XP
#1:  KJ85 - 15. Nov 2017 22:02

Brocky har spillet FIFA 18 på Switch, og vi hører som altid meget gerne kommentarer til anmeldelsen Smiley

citer indlæg

Level 21
224000 XP
#2:  Krisp - 16. Nov 2017 09:54

Det er ærgerligt at EA ikke har brugt tid på at lave en nogenlunde online del, hvor man kan invitere andre spillere.

Men ser ud til at de har satset meget på den lokale oplevelse og jeg vil da også tro at de fleste som køber Switch udgaven, gør det fordi de kan tage det med sig og spille et spil med vennerne på farten?

Jeg har dog ingen interesse for sports spil, så jeg springer over. Smiley. Jeg tror jeg har et Fifa 10 liggende til PS3. Smiley

citer indlæg

Level 23
271500 XP
#3:  powerfull499 - 21. Nov 2017 16:29

Hvis man ikke har spillet FIFA i flere år, så fortjener dette spil helt sikkert 4/5. Jeg har nemlig ikke haft et Fifa siden 05. Fifa Ultimate Team og karrieremodus kan underholde en i mange timer, og Journey er derfor ikke nødvendig.
Jeg kan dog godt se pointen i anmeldelsen, at der ikke er så meget nyt at komme efter for spillere, som har spillet meget Fifa de seneste par år.

citer indlæg

Level 19
178000 XP
#4:  Brocky - 22. Nov 2017 16:25

Jeg håber, at det fremgår af anmleldelsen. Er du hardcore FIFA-fan, er vi nok nede på 2/5. Er du meget afslappet i forholds seriens specifikke detaljer fra år til år, er vi på 4/5. Lidt i mellem: 3/5.

Egentligt bryder jeg mig ikke om at give karakterer, da det afviger af modtagerens præferencer. Her synes jeg, at teksten er et bedre redskab.

citer indlæg

Level 23
271500 XP
#5:  powerfull499 - 22. Nov 2017 16:31
redigeret af powerfull499 d. 22. Nov 2017 16:32

Det fremgår klart efter min mening. Jeg ville bare lige slå det ekstra godt fast, da det ville være ærgerligt, hvis nogle nye FIFA-spiller blev skræmt væk af den forholdsvist lave karakter. Det er et 4/5 spil for mig.
I øvrigt en fin anmeldelse.

citer indlæg

Level 19
178000 XP
#6:  Brocky - 22. Nov 2017 19:53

3/5 er ikke lavt, men middel. Smiley

citer indlæg

Level 23
271500 XP
#7:  powerfull499 - 23. Nov 2017 17:19
redigeret af powerfull499 d. 23. Nov 2017 17:22

Jeg skrev også "forholdsvist lavt", fordi det er det. I forhold til mange af de andre gode spil på Switch, så er karakteren 3/5 ret lavt. Karakteren er faktisk lidt over middel, hvis man ser på den alene.

Hvis alle anmeldere havde givet 3/5 til FIFA på Switch, så havde jeg nok været mere tilbageholdende med at købe det, da der er virkelig mange titler, som i gennemsnit for 4/5 Smiley. Anmeldelser siger ikke alt, men i en travl hverdag, hvor man ikke har tid til mange spil, vil man helst bruge tiden på de spil, man ved er rigtig gode. Sådan er det i hvert fald for mig.

citer indlæg

Level 19
178000 XP
#8:  Brocky - 23. Nov 2017 18:38

3/5 er middelkarakteren: 12/3/45. Men jeg forstår godt, hvad du mener i forhold til andres karakterer. Det er ofte noget a la:

1-3: Elendigt
3-4: Dårligt
5-6: Middel
7-8: Godt
9-10: Super

Vi har så bare 1-5 i stedet. Smiley

citer indlæg

Side: 1Vis alle
Du skal være logget ind på N-club for at kunne deltage i diskussioner.

Log ind
Bliv gratis medlem
Glem kodeord?