Farewell North annonceret...

Lanceringstrailer for Pri...

Aksys Games annoncerer ad...

Prøv Vampire Survivor ga...

N-cast #210: Fuglen(e) sy...

Lanceringstrailer for Kin...

Paper Mario: The Thousand...

Lugii's Mansion 2 HD udgi...

Tre Game Boy-spil med Mar...

Mario-dagen fejres med ny...

Legend of Zelda: Tears of...

Legend of Zelda: Breath o...

Splatoon 3

Super Mario Bros. Wonder

Nintendo i medierne

Hvad spiller du nu? Hvor ...

Switch - spilrygter og sp...

Super Mario Run

Spil på vej til Switch

Load spil fra extern hard...

Tilbudstråden

K: Diverse 3ds spil

V: Wii U Basic med Wii Fi...

S: Starlink inkl figur og...

S: Mario samlerting

GBxCart eller lignende GB...

Switch spil købes

S Bayonetta 3

K> NEW 2DS/3DS PAL (ubru...

S:Mario rabbids sparks of...

N-club Juletema 2018

Mario Party: The Top 100

Story of Seasons: Trio of Towns

Pixeline: TÃ¥ger over Talstrup (Nintendo DS)

Pokemon Ranger Shadows of Almia (Nintendo DS)

Puyo Puyo Tetris (Switch)

Skrevet af JOEP - 06-05-2017 13:02

I Europa kender de fleste mennesker Tetris, som første gang så dagens lys i 1985, men tager du til Japan, så er Tetris absolut ikke det eneste spil i den genre, som mange folk kan nævne, og der møder du med garanti også Puyo Puyo – en serie som aldrig rigtigt har taget fart i Europa til trods for adskillige udgivelser og endda en med Kirby-tema til SNES i 1995. Nu har SEGA og Sonic Team dog tænkt sig, at Europa endnu engang skal have muligheden for at forelske sig i Puyo Puyo, og for at gøre det mere venligt for os, så har de denne gang krydret det med Tetris. Resultatet er Puyo Puyo Tetris, som udkom til blandt andet Switch i sidste uge, men holder spillet, og hvad er det der Puyo Puyo egentlig for noget? Det vil jeg se nærmere på i denne anmeldelse.

Puyo Puyo Tetris er som sagt en sammensmeltning af Puyo Puyo (tidligere kendt som Puyo Pop her i Europa) og det klassiske Tetris, som vi vist alle kender. I Puyo Puyo-delen af spillet får du nogle dråbe-former, der ligesom Tetriminos (Tetris-brikkerne) falder ned fra toppen af skærmen, og det specielle ved disse dråber er, at de hver især altid synker mod bunden. Det betyder, at to sammensiddende dråber kan skilles ad ved at lade den ene af dråberne ramme dråber højere oppe på skærmen, hvis man har roteret sin brik rigtigt. Dråberne har forskellige farver, og samler du fire eller flere dråber i samme farve, så forsvinder disse og lader øvrige dråber, der eventuelt skulle være oven på dem, falde mod jorden, hvilket kan skabe en kædereaktion, hvis farverne matcher. Det kan sammenlignes en smule med Dr. Mario-spillene, men hvor den ene side falder mod jorden med det samme. Under et spil Puyo Puyo kan du som regel se de næste to kombinationer af dråber på forhånd.


Helt klassisk Puyo Puyo, hvor fire dråber i samme farve skal matche hinanden for derefter at forsvinde – så kan dråberne ovenfor falde ned og skabe nye kombinationer og kædereaktioner

Tetris kender vi alle. Fire kvadrater sidder sammen, og de falder mod jorden. Hvis du får samlet en komplet linje, forsvinder den, og det gælder så om at kunne blive ved med at lade nye brikker falde ned, uden de gamle brikker stabler sig op til toppen af skærmen. I nyere Tetris-spil er det muligt at gemme på en brik, som du altid kan udskifte med den brik, der ellers er i spil, og sådan er det også her. Du kan altid se de næste fem Tetriminos, der vil komme i spil.

I Puyo Puyo Tetris kan du spille hvert af de to klassiske puzzle-spil for sig med reglerne forklaret herover, men det er først, når vi begynder at kombinere disse, at der virkelig sker ting og sager. Den simpleste kombination er Swap Mode, hvor du spiller Tetris i 25 sekunder og derefter Puyo Puyo i 25 sekunder, men det foregår dog på hver sin bane. Spiller du dette i single player gælder det blot om at holde begge spil kørende så længe som muligt, mens du i multiplayer bliver bombarderet med grå blokke eller dråber fra dine modstandere, når de rydder linjer eller får kædereaktioner. Linjer ryddet i Tetris kan blive til dråber i Puyo Puyo hos modstanderen og modsat, hvis spillet når at skifte, inden du får dem. Det kræver en lille smule mentale kræfter at have gang i to forskellige strategier på én gang, men det lærer man hurtigt.


Her ses spillets hovedattraktion, Fusion Mode, der fusionerer Tetris og Puyo Puyo. Tetris-brikkerne falder helt til bunden, mens Puyo-dråberne flyder op.

Den helt store udfordring ligger i Fusion Mode, der som navnet antyder fusionerer Puyo Puyo og Tetris. Her skal du således på samme spilleplade spille både Puyo Puyo og Tetris, hvor du får Puyo Puyo-dråber eller Tetris-brikker skiftevis (dog ikke konstant alternerende, og der kan godt komme 5-10 Puyo Puyo-dråber i træk). Her er det store strategiske element, at Tetris-brikker falder helt til bunden af skærmen – altså ned under de Puyo Puyo-dråber, der måtte ligge på banen i forvejen – og Puyo Puyo-dråberne lægger sig så oven på Tetris-brikkerne, men vil selvfølgelig altid søge så langt ned muligt. På denne måde er det muligt for dig at ændre lidt på, hvordan dråberne ligger, hvilket kan give enten kædereaktioner eller hovedpine, alt afhængigt af dit talent. Det gode ved Tetris-brikkerne er desuden, at de kan smadre de grå dråber, som du eventuelt måtte få fra dine modstandere.

Som det kan ses på ovenstående beskrivelser, så kan spillet spilles i multiplayer med op til fire personer både offline og online, og i det rette selskab kan der hurtigt gå konkurrence og råberi i den, hvilket er ret sjovt. Essensen er, at du ved at fjerne to eller flere linjer i Tetris eller ved at opnå en kædereaktion på to eller flere i Puyo Puyo leverer et tilsvarende antal dråber eller brikker til en af dine modstandere, og det kan i sidste ende betyde, at vedkommende taber, fordi hans/hendes brikker går op til toppen af spillepladen. Omvendt kan dygtige spillere udnytte disse grå brikker til at få gang i en længere kombination, og så ryger det direkte tilbage til dig. Du kan så slå angrebet ned ved at fjerne flere linjer eller dråber, og sådan bliver det ved, indtil én begår en fejl og taber. Med andre ord er multiplayer præcis som vi kender det fra nyere Tetris-spil.


Single player er ikke helt så spændende, men der er da lidt udfordring at hente.

Udover Swap Mode og Fusion Mode er der også Big Bang Mode, hvor du skal fjerne så meget som muligt på en bane – det kan være enten Puyo Puyo-dråber eller Tetriminos – indenfor en vis tidsramme. I Tetris-delen kaldet Lucky Attack får du f.eks. en bane og en bestemt type og rækkefølge af brikker, der vil fjerne banens indhold, og når den er fjernet, så kommer der en ny bane og ny række. I Puyo Puyo-delen kaldet Fever gælder det derimod om at skabe én lang kædereaktion, der fjerner næsten alle Puyo Puyo-dråber på banen. Når et minut er gået, så bliver al affaldet skabt af hver spiller suget ind i et sort hul, hvorfra en eksplosion vil opstå, og har man skabt mindre affald end de andre, så tager man skade. Man elimineres fra spillet, når man løber tør for HP, og dermed vinder den spiller, der har fjernet flest brikker / dråber i sidste ende spillet.

Alt beskrevet indtil nu kan spilles i lokal multiplayer med eller uden computermodstandere, og det gør sig også gældende for Party Mode, hvor du kan spille en alternativ udgave af Tetris, Puyo Puyo, Swap Mode eller Fusion Mode. Det alternative består i, at der her er tilføjet ting, der kan hjælpe dig eller hindre din modstander, og introduktionen af disse kommer gennem brikker med items. Når du rydder et item aktiveres den såkaldte power-up, og det kan eksempelvis tilføje x antal grå dråber/brikker eller en lille eksplosion hos modstanderen eller give dig selv flere point. Det kan også få modstanderens brikker til at falde hurtige eller forhindre ham/hende i at rotere sine brikker, og der er adskillige effekter udover det. Vinderen er den der til sidst har flest point, og bliver en spillers spilområde fyldt, så giver det blot ekstra point til de andre.


Her ses Big Bang-mode, hvor du skal rydde din spilleplade hurtigere end din modstander.

Er multiplayer ikke lige dit gebet, så kan du kigge på spillets single player-oplevelse. Her er omkring 80 baner, der skal klares, og sværhedsgraden varierer, især afhængigt af hvor god du er. Nogle gange er det rene Puyo Puyo- eller Tetris-opgaver, og andre gange er det Swap, Fusion eller en af de øvrige spiltyper. Du får én stjerne for blot at klare banen, og møder du visse krav i gennemførslen af den, så belønnes du med flere stjerner op til tre. Kravene kan f.eks. være at få et vist antal point, eller at klare banen på under et vist antal minutter. Single player-delen her er egentlig en form for Story Mode, hvor du også introduceres for spillets figurer, men disse er komplet ligegyldige, og historien er ligeså elendig, så den kan med sindsro skippes. Ved at spille historiedelen låser du imidlertid op for baner og musik, og du tjener mønter, som du kan bruge i spillet på at købe nye skins til dine brikker eller dråber. Du kan dog også låse op for de fleste låste ting ved at indtaste en kode på titelskærmen.

Skulle du have lyst til endnu mere udfordring alene, så byder spillet såmænd på også en Challenge Mode, hvor der er forskellige – velkendte – udfordringer i de to spiltyper. For Puyo Puyo er der Endless Fever, som i praksis er det samme, som Puyo Puyo-delen af Big Bang Mode, og forskellen på de to er blot, at du her kun konkurrerer med dig selv. Derudover har vi det traditionelle Endless Puyo, hvor du selvfølgelig skal blive ved med at rydde dråber så længe som muligt, og Tiny Puyo, hvor der kan være mange flere Puyo-dråber på banen. For Tetris er der så Sprint, hvor du skal klare 40 linjer hurtigst muligt, Marathon, hvor du skal få så mange point som muligt på 150 linjer, mens hastigheden sættes op for hver tiende, og Ultra, hvor du skal opnå så mange point som muligt på tre minutter. Her kan man samlet set sagtens få masser af tid til at gå på tværs af de seks spilvarianter.

Online lobby til at sætte private kampe op.

Bevæger man sig online, når man er blevet komfortabel med spillet, så finder man to spiltyper at dyste mod andre i. Den første er Puzzle League, der er rangerede kampe, hvor du får point, hvis du vinder, og omvendt mister point, hvis du taber. Her kan du spille kampe mod én anden spiller ad gangen, hvor der spilles bedst af tre, og hvad den enkelte person spiller på sit bræt afhænger af den valgte figur, mens spilvarianten udvælges tilfældigt. I den anden variant kaldet Free Play kan du derimod sætte rum op for dine venner eller alle, der måtte have lyst til at deltage, og her kan du spille hvilken som helst af spillets mange multiplayer-varianter med op til fire spillere. Det kører ret gnidningsfrit i Puzzle League, og det var hurtigt at finde personer at spille imod i denne del, men til gengæld havde jeg problemer med at finde nok spillere, når jeg valgte Free Play – måske fordi de var delt ud på for mange forskellige spiltyper.

Styringen i spillet er, som man kan forvente det og er vant til fra andre Tetris-spil, men skulle det ikke falde i ens smag, så kan man altid ændre det. Lydsiden er ret anonym, men der er de klassiske Tetris-toner, og ellers nogle techno-numre, der passer fint ind i spillets tema. Grafikken er farverig og tegnefilmsagtig, og passer igen meget godt til temaet. Hvis man går efter fotorealistiske Tetris-brikker, bliver man skuffet, men ellers er der intet i vejen med grafikstilen, og menuerne er tilmed simple og hurtige at navigere rundt i. Det smarte er, at du direkte fra titelskærmen kan komme ind i en spiltype uden at skulle gå ind i hovedmenuen først.


Spillets hovedmenu – har du svært ved spillet, kan det være en god idé at tage nogle lektioner først.

Der er ikke noget i dette spil på et gameplay-plan, som ikke fungerer. Hver for sig er de to spildele – Puyo Puyo og Tetris – den bedste version af sine respektive spil, og kombinationen af disse er sjov. Mens Swap Mode er en god opvarmning til Fusion Mode, så er det klart Fusion Mode, der giver både størst udfordring samt mest underholdning, og det er den spiltype, de fleste vil vende tilbage til igen og igen. Jeg vil derfor klart anbefale spillere der er vilde med Tetris eller lignende spil at kigge i retning af Puyo Puyo Tetris.

Til gengæld er single player-delen lidt en træls omgang, fordi de absolut prøver at presse en historie ned i spillet. Det fungerer ikke for mig, og jeg gik hurtigt over til at skippe de sekvenser, der er mellem hver bane, fordi jeg egentlig bare hellere vil spille banerne, der er helt fine, om end lidt lette i starten. Det betyder, at levetiden for spillet er relativt begrænset, hvis du ikke er fanatisk med Tetris eller Puyo Puyo og hovedsageligt spiller single player, og i multiplayer skal du klart have en række venner, der også synes, at denne slags spil er underholdende, for ellers bliver det en langtrukken affære.


Fire spillere kan hurtigt blive hektisk, men det er sjovt, og der bliver tit råbt op, når noget går galt.

Derudover er online ikke altid lige sjovt. Jeg havde som sagt svært ved at finde modstandere i Free Play, og da jeg gik over til Puzzle League, så blev jeg tværet af japanere, der er alt for gode til Puyo Puyo. De kan ødelægge én totalt, når man spiller Tetris mod dem i deres favorit-disciplin, og selvom jeg anser mig selv som en ret dygtig Tetris-spiller, så kunne jeg alligevel ikke hamle op mod ret mange spillere. Det hjælper desværre heller ikke, at man ikke selv kan vælge spiltype i Puzzle League, så jeg har endda spillet Party Mode her – altså den spiltype med items – hvilket var rigtigt ærgerligt, da der selvsagt er mere tilfældighed involveret i netop den spilvariant.

Konklusion:
Puyo Puyo Tetris er bestemt et indholdsrigt spil, men det til trods kan du hurtigt komme til at kede dig i single player-delen, medmindre du er helt tosset med Tetris og lignende puzzle-spil og kan lide at slå dine egne rekorder. Sammensmeltningen af Tetris og Puyo Puyo fungerer til gengæld glimrende, og Fusion Mode er udfordrende for de fleste, men det er også muligt at blive ret god til det, hvis der blot lægges nogle timer i det. Det er helt sikkert på multiplayer-fronten, at du kan finde mest underholdning i spillet, hvis du vel at mærke har de rette venner. Online er mulighederne lidt begrænset, og møder du japanere i spillet, så kan du næsten lige så godt droppe ud igen, men derudover kørte spillet fint for mig uden nævneværdig lag. Elefanten i rummet kommer vi ikke uden om, og den relativt høje pris på niveau med almindelige 3DS-udgivelser gør, at du skal overveje dit køb nok engang, for i mine øjne matcher underholdningsværdien desværre ikke helt det for genren høje prisleje.

Spillet fylder 1,12 GB.

2
1ups givet

3/5


Essentiel multiplayerdel

Festspil

Hjernegymnastik

Klassiker

Nemt at gå til

Kommentarer:

#1 - KJ85

Level: 58 (Tektite)

06-05-2017 13:07

Den gode JOEP har fået kigget nærmere på Puyo Puyo Tetris, og det er der kommet denne anmeldelse ud af.

Kom endelig med kommentarer og byd gerne ind med egne meninger om spillet også, hvis I har prøvet spillet selv Smiley
0
1ups givet

#2 - Brocky

Level: 14 (Inkling)

06-05-2017 23:16

Jeg synes ikke, at du anmelder spillet på dets egne præmisser.

Det er en af de bedste Tetris-pakker på markedet. Der er masser af modes og så får du Puyo Puyo og fusion-modes oveni.
0
1ups givet

#3 - JOEP

Level: 50 (Torizo)

07-05-2017 09:11

Jeg skriver faktisk, at de to spil hver for sig er det bedste indenfor sit område, men omvendt har jeg altså spillet online, gratis Tetris, der er fuldkommen identisk med dette.

Til gengæld fandt jeg spillet kedeligt i længden i singleplayer, det blev bare kkke ved med at være sjovt. Og jeg er virkelig vild med Tetris, så om det er mætning eller noget andet, det ved jeg ikke. Jeg ved dog, at jeg savnede noget i stil med Tetris DS, som havde Tetris puzzles. Det var sjovt og anderledes og gav noget afveksling.

Det jeg kort sagt trækker spillet ned på er singleplayeroplevelsen og prisen. Online fandt jeg ikke synderligt motiverende pga det høje niveau, og jeg havde svært ved at finde spillere til free play de par gange, jeg forsøgte.
0
1ups givet