Skrevet af Zone - 10-10-2022 14:01
Yacht Club Games er klar med deres næste spil i Shovel Knight-serien. Men der er altså ikke tale om en direkte efterfølger til hittet fra 2014, da Yacht Club Games og udvikleren Nitrome udforsker en ny genre med Shovel Knight Dig. Roguelike-genren står for skud og det handler om at grave, som titlen sjovt nok lægger op til. Fungerer denne genre for Shovel Knight eller savner man den velkendte platforming fra det originale spil? Jeg har spillet Shovel Knight Dig og er klar til at give min mening om spillet!
Shovel Knight er tilbage. Da han en aften slapper af ved et bål sammen med hans pengepose fyldt med skatte, bliver han pludselig vækket, da Drill Knight og hans kumpaner stjæler hans pengepose og borer sig ned i jorden. Shovel Knight har kun ét valg - at følge efter dem og skaffe hans skatte tilbage! Sådan starter Shovel Knight Dig og indenfor meget kort tid er du nede i det øverste lag af spillets første bane. Shovel Knight Dig er et roguelike-spil i klassisk forstand. Roguelikes handler om vilkårligt genereret indhold, som ændrer sig fra gennemspilning til gennemspilning og handler både om evner og held for at ‘vinde’. Hver gang spillet starter forfra, ændrer banens layout sig og de upgrades man kan finde på sin vej, ændrer sig også. I Shovel Knight Dig består banerne af tematiserede områder der er delt op i 3 dele og slutter altid med en bosskamp. Det første områdes tema er f.eks. svampe, så alle mekanikker er bygget op omkring svampe man kan hoppe på eller sporer der har forskellige effekter. Hvert område i spillet har sit eget tema og de føles vidt forskellige at spille igennem.
Shovel Knight Dig udfører sine roguelike-elementer rigtig godt, og intet run føles ens. Selv hvis man i starten har svært ved at komme forbi svampeområdet, som altid er det første området man kommer til, så er alle layouts forskellige nok fra hinanden til at det føles friskt. Men et godt roguelike-spil handler ikke bare om variation i banedesign. Det er vigtigt at spillere føler de får opgraderinger, der hjælper dem med at komme længere, og kan føle sig heldige, hvis de får deres favorit opgradering. Opgraderingerne, som Shovel Knight kan gøre brug af i Dig, er delt op i Artifacts og Relics. Artifacts er opgraderinger, der kan give dig en fordel. F.eks. Kan du få en magnet, der tiltrækker diamanter til Shovel Knight, så han ikke behøver røre med dem, for at samle dem op. Relics er oftest våben, somkan give dig en fordel overfor fjender og bosser, man kan også give dig nye måder at bevæge dig rundt på i banerne. Relics koster mana at bruge, så det handler også om at bruge dem på de rette tidspunkter, så du ikke løber tør for mana og dermed ikke kan bruge dit relic i de vigtigste situationer. Finder man en kombination der fungerer godt for én, kan man nærmest føle sig ustoppelig - lige indtil det går galt, og man skal starte forfra.
Efter at have spillet flere roguelike-spil de seneste par år, har jeg personligt fundet ud af at permanente opgraderinger i denne type spil er super vigtige for at give spillere en følelse af at de progresserer og bliver ‘stærkere’,også selv når man ikke føler man kommer så langt, hvert run. I Shovel Knight Dig er der en række ting ud kan købe på overfladen for de diamanter (penge) du finder under jorden, og som du beholder noget af når du taber et run. Du kan f.eks. låse op for nye artifacts, så du udvider det repertoire af artifacts du kan finde under jorden. En af de mest brugbare opgraderinger er at du kan betale for at åbne genveje til de områder du er nået til, som ligger under svampeområdet. Så hvis du kommer til ildområdet eller vandområdet, kan du snakke med en skummel smugler og betale dig fra at blive smuglet til de områder og starte der og derved ikke føle du har mistet alt din fremgang i spillet. En anden permanent opgradering er rustninger. Du kan nemlig låse op for en smed i spillet, som kan lave nye rustninger til Shovel Knight, som har forskellige evner. Den første rustning man kan låse op for gør f.eks. at du tager mindre skade, men at du tilgengæld finder færre skatte. Det kan dog give dig en kæmpe fordel ift. at komme længere ned end hvis du brugte den almindelige rustning. Jo flere penge du tjener, jo flere opgradinger kan du få, hvilket gør at du lidt efter lidt føler du rent faktisk bliver stærkere og kan komme længere ned - hvis du altså ikke er en af de spillere der bare kan drøne igennem spillet uden det store besvær.
Spillet er dog rimelig godt balanceret, så det er nok de færreste der bare drøner igennem, som nævnt ovenfor. Hvis man ikke passer på, kan ens run hurtigt være overstået før man ved af det, da sværhedsgraden er sat rimelig højt. Men det er nu også vigtigt i et roguelike, da et sådant spil lever eller dør på dets genspilbarhed. Shovel Knight Dig i den grad genspilleligt og det kan være svært at lade være med lige at tage en ekstra tur ned i dybet for at prøve at finde Drill Knight og den pengepose han nu engang har taget fra én, igen og igen.
Præsentationen af Shovel Knight Dig er helt i top. Mens det første spil i serien lignede et 8-bit spil til NES, så ligner Shovel Knight Dig et 16-bit spil til SNES eller Sega Mega Drive og der er kræset for detaljerne. Spillet ligner selvfølgelig et Shovel Knight spil til punkt og prikke, så du vil føle dig hjemme, hvis du har spillet det første spil i serien, men tingene er bare lidt flottere. Spillet kører fint på Switch det meste af tiden, men i visse områder, hvor der er ekstra mange ting der foregår på skærmen, kan der forekomme ‘lag’, hvor billedet hakker. Det er ærgerligt, men heldigvis sker det kun meget få gange i spillet, er min erfaring. Lydsiden er helt fænomenal, hvilket den i øvrigt plejer at være i et Shovel Knight-spil. Musikken lyder, som noget fra et klassiske 90’er Sega-spil, og der er masser af gode melodier, som man fanger sig selv i at nynne med på.