Vind Link's Awakening til...

Ugens Downloads: Uge 37 2...

Spyro Reignited Trilogy (...

Kid Icarus: Uprising (3DS...

DLC-pakken Carnival of Ch...

Nintendo annoncerer Ring ...

Switch firmware opdateret...

Nintendo udsender teaser ...

Vi streamer Blasphemous i...

Killer Queen Black er kla...

Hvad spiller du nu? Hvor ...

Spil på vej til Switch

Nintendo på mobil

Hvor bor du?

N-cast: Retro-spil

Bayonetta 2

Super Mario Maker 2

Dit seneste køb

Nintendo Switch

Releasedatoer

Tilbudstråden

S: Nintendo- og Playstati...

S: Uåbnet Switch Joy-Con...

B: Super Mario Maker 2

K: Ældre Pokemon spil (1...

S: Spilrelaterede nøgler...

K: Super Smash Bros Ultim...

K: Sonic Lost World (Wii ...

K: Switch Pro controller ...

Perfekt tegneplader XP Pe...

Pixeline: Tåger over Talstrup (Nintendo DS)

Story of Seasons: Trio of Towns

Mario Party: The Top 100

Pokemon Ranger Shadows of Almia (Nintendo DS)

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers Minions

Plantera Deluxe (Switch eShop)

Skrevet af KJ85 - 18-03-2019 12:05

Den svenske indieudvikler, Daniel Hjelm, udgav gennem sit firma, VaragtP Studios, i 2016 en simpel havesimulator kaldet Plantera til PC og mobilenheder, og med hjælp fra spanske Ratalaika Games fandt den i februar, 2017, også vej til 3DS og Wii U. På daværende tidspunkt var Nintendos seneste konsol endnu ikke udgivet, men da året lakkede mod enden fandt en udvidet version af spillet så vej til Switch, og denne version af spillet har jeg netop fået testet i den seneste tid.

Plantera Deluxe er som sagt en havesimulator, og i spillet har du den simple opgave at plante grøntsager, bærbuske og frugttræer, som du siden høster udbyttet fra imod betaling. Mønterne kan du så udvide haven med og købe nye dyr eller planter for – det er ganske simpelt, og du starter spillet med en have med plads til fem grøntsagsrækker, fem bærbuske, fire frugttræer og fem produktionsdyr. I haven står også en arbejder, og efter at have fanget tre sommerfugle har du råd til at købe din første række gulerødder. Du venter så på, at gulerødderne gror frem, og du høster dem ved at klikke på dem med markøren på skærmen eller lade din arbejder plukke dem for dig. Med nok gulerødder høstet har du råd til endnu en række gulerødder, og sådan fortsætter dit arbejde i haven i det uendelige.


Her er der plantet tre rækker gulerødder i haven.

Spillet arbejder med et level-system, så fra start er gulerødder det eneste, som du kan købe, men indtil du når level 20, vil der for hver level blive åbnet op for en ny ting i en af de fire kategorier. I level 2 får du adgang til din første type bærbusk, i level 3 er det din første slags frugttræ, i level 4 er det første form for produktionsdyr, og herefter gentages rækkefølgen begyndende med en ny type grøntsagsrække. Der findes således fem forskellige planter/dyr i hver kategori, og for hver gang du køber en bestemt variant, bliver denne variant dyrere at købe. Det er forskelligt, hvor mange mønter udbyttet fra hver plante/dyr giver, men de sidst åbnede varianter giver naturligvis den største indtjening.

I udkanten af haven står to skilte, og med 500 mønter på lommen kan du klikke på et af dem for at udvide din have første gang og dermed gøre plads til to ekstra grøntsagsrækker, to ekstra bærbuske og to ekstra produktionsdyr – træerne fylder lidt ekstra, så dem får du ikke plads til to ekstra af med hver eneste udvidelse – og som med planter og dyr, så koster udvidelserne mere og mere, indtil de til sidst opnår en fast pris på 99.000.000. Dette beløb kan i starten virke fuldstændig urealistisk, når man ikke får mere end 1 mønt fra en gulerod, men inden længe vil man skovle 1.000-vis af mønter ind på få sekunder frem for minutter.


Med mønter nok kan haven udvides.

Efterhånden som man stiger i level og udvider sin have vil der komme flere arbejdere til, og disse arbejdere vil tjene mønter til dig, selv når spillet er slukket. Fra start kan de kun arbejde alene i en time, uden du går ind i spillet, men ved køb af vækkeur kan tidsintervallet udvides med den ene time efter den anden, og i øjeblikket kan mine arbejdere klare jobbet hele 18 timer i streg uden indblanding. Vækkeuret er imidlertid kun et af fire items tilgængelige i en særlig kategori, og ved køb af den dyre gødning, der første gang koster 5.000 mønter, kan du øge din multiplier og dermed indtjeningen markant. Første pose gødning fordobler indtjeningen, mens den næste tredobler den, og med hver pose gødning købt stiger multiplieren således en tak.

Mens du ivrigt klikker løs for at høste udbyttet fra dyr og planter, vil der også dukke forstyrrende elementer op. Fugle vil flyve ned fra himlen og snuppe bær og frugter, mens kaniner vil spise dine grøntsager, og ræve og ulve vil skræmme dine dyr, og sker dette vil du naturligvis gå glip af lidt indtjening. Du kan dog jage dyrene væk ved at slå dem med en hammer (klikke på dem), og du kan ligeledes købe hunde og fugleskræmsler, der vil skræmme de uønskede indtrængende væk fra haven. Positive forstyrrelser som sommerfugle, mariehøns og til tider en ridder dukker også op, og dem kan du til gengæld få lidt mønter for at fange eller trykke på.


Hunden til venstre for markøren har skræmt en ræv på flugt.

Køb af hunde og fugleskræmsler skræmmer ikke kun uønskede dyr væk – nej, det øger også indtjeningen af mønter, mens du er væk fra spillet, så det er endnu en ting, som kan hjælpe dig til mere rigdom. Desto længere op i level du kommer, desto flere mønter vil du dog også få fra dit udbytte, for værdien af gulerødder, blåbær, uld fra får osv. stiger også løbende. I kombination med multiplieren betyder det, at gulerødderne, der i starten gav mig 1 mønt pr. stk., i skrivende stund giver mig 140 mønter stykket.

Helt specifikt sker værdiforøgelsen, hver gang en plante eller et dyr tildeles et stjernestykke, og det sker for hver 20. level, begyndende med gulerødderne i level 21. Systemet er lavet sådan, at en tom stjerne fyldes med op til fem gule stjernestykker, hvorefter disse veksles til et grønt stjernestykke i en tom stjerne ved siden af ved næste stigning i graderne for den aktuelle plante. Man fylder herefter første stjerne med fem gule stjernestykker på ny, indtil endnu et grønt stjernestykke tildeles, og den ultimative lyserøde stjerne opnås, efter en resurse har fået fem grønne stjernestykker. Dermed kan man altså blive ved med at stige i level, indtil man når niveau 640.


I købsmenuen findes detaljer som det aktuelle antal af hvert dyr samt stjernestykker og pris for disse.

Ved siden af beskæftigelsen med at plante, høste og udvide sin have kan man også fornøje sig med at opnå 21 forskellige achievements, der tilhører forskellige kategorier. Nogle fås ved at udvide haven et specifikt antal gange, mens andre fås for at stige til et vist level-niveau eller have en vis mængde mønter, og der er også achievements for at have fordrevet et højt antal skadedyr og have fanget nok sommerfugle og mariehøns.

Det gode:
Spil behøver ikke altid at være udfordrende eller noget, som kræver stor koncentration, og netop derfor har Plantera Deluxe da også sin berettigelse. Det er et spil, som man kan koble fuldstændig fra med, mens man tankeløst trykker løs på knapperne eller skærmen for at høste udbyttet, og det kan være god adspredelse i en travl hverdag. Spillet er så simpelt, at det ikke kræver nogle forklaringer, men vil man have detaljerne på plads, så kan de dog stadig findes via spillets menuer, og det er selvfølgelig fint.
´

Grafikken viser fint, hvad level-stigningen påvirkede i spillet – her salgsprisen på blåbær.

Grafisk er der ikke noget prangende over spillet, men det er alligevel ganske behageligt med den klare himmel i baggrunden og de farverige planter og dyr i haven, og animationerne for de levende væsner er særligt værd at sætte pris på. Lydsporet er ligeså ganske simpelt med to forskellige melodier at vælge mellem fra indstillingerne, og særligt den første af dem bliver man bare i godt humør af. Musikken er fængende, og selvom melodien ikke er lang og looper konstant, så bliver man ikke træt af at høre på den, hvilket er en god kvalitet.

Deluxe-versionen af Plantera har selvsagt en smule nyt indhold i forhold til ældre versioner af spillet, og blandt dette finder vi blandt andet heste, der som produktionsdyr giver dig hestesko af henholdsvis bronze, sølv og guld. Indtjeningen af mønter fra dette dyr er høj, men jeg ved ikke, om det ændrer meget i forhold til originalen. Foruden heste er der dog også tilføjet muligheden for at skifte til en juleudgave, hvor haven vil være dækket af sne, mens arbejderne vil have nissehuer på, og det er da en fin lille funktion, som man kan benytte i de kolde vintermåneder, hvis man lyster det. Vigtigst af alt kan haverne dog blive større end tidligere.


Med juletemaet kan du få dig lidt luftforandring.

Det dårlige:
Styrkerne ved Plantera Deluxe ligger som sagt i simpliciteten, men det er måske også samtidig spillets største svaghed. Fra spillets start kan man sagtens bruge nogle timer i haven og føle sig godt beskæftiget, men når først den er udvidet med tilpas mange planter og dyr, så bliver det også mindre attraktivt at hjælpe til med høsten. Man vil formentlig begynde at finde det repetitive gameplay kedeligt, og man kan lige så godt lade arbejderne klare tingene, mens spillet er lukket, for så måske at tjekke ind en gang eller to dagligt og bruge de optjente mønter.

En ting ved spillet, som jeg selv finder lidt irriterende, er, at man ikke kan stige i level, mens spillet er lukket, til trods for, at arbejderne i tiden har tjent en masse mønter hjem. Forlader man spillet i level 102, så vil man blot nå level 103 ved sin næste start af spillet, uanset om man har været væk fra spillet i 20 minutter eller 18 timer, og derved går det ikke så hurtigt med at få værdien til at stige for de forskellige produkter. På den ene side, så gør dette det mere attraktivt at besøge spillet ofte, men hvis pengene ikke kan bruges, før lang tid er gået, så er det jo ikke så sjovt at gå ind i spillet mange gange dagligt, og det er et problem.


Det er fint, at der kan tjenes mønter, mens spillet er slukket, men det burde også påvirke levels.

Slutteligt skal det nævnes, at spillets achievementsystem umiddelbart har nogle fejl – eller også virker det bare ikke på en logisk måde. En achievement beder dig eksempelvis om at fange 10 mariehøns, og det har jeg med garanti gjort på nuværende tidspunkt uden at få den tildelt. Der findes som sagt også flere achievements forbundet med at jage dyr væk, og kun en af disse har jeg fået selvom dyrene dukker nogenlunde lige ofte op, så det kunne være rart, hvis spillet viste lidt statistik, der gjorde det klart, om de eventuelt skal skræmmes væk i en enkelt spilssession. Achievements betyder ganske vist intet for spillet, så det er blot et mindre irritationsmoment.

Konklusion:
Som havesimulator synes Plantera Deluxe at være en yderst simpel variant, for der er ikke meget at holde styr på i spillet, og det gør det da også til et fint spil at slappe af med eller udmærket underholdning til de mindste. Du supplerer løbende haven med grøntsager, bærbuske, frugttræer og dyr, høster produkterne derfra og bruger mønterne til nye køb i det uendelige, og med lyse farver og en fængende melodi, så kommer man let i godt humør af at spille det. I takt med, at priserne på nye udvidelser og elementer til haven stiger, så bliver det dog også et spil, som du aktivt kommer til at interagere mindre og mindre med, så det ender for de fleste nok med at blive kedeligt, og hvorvidt det er værd at spendere 37,50 kr. på, det kommer meget an på den enkelte person.

Spillet fylder 64,2 MB.

0
1ups givet

3/5


Nemt at gå til

For de yngste

Kommentarer:

Plantera Deluxe

Platform:
Switch Download Software