Indie World Showcase apri...

Europa kommer til Switch

Indie-udsalg startet nu

SteamWorld Heist II annon...

Penny's Big Breakaway ude...

Se Indie World Showcase i...

Prøv Eiyuden Chronicle: ...

Tre nye spil til SNES Onl...

Inti Creates annoncerer U...

Disney's Epic Mickey Rebr...

Hvad spiller du nu? Hvor ...

Spil på vej til Switch

Pokémon GO

Hollow Knight

Nintendo Switch

Tetris 99

Switch - spilrygter og sp...

F-Zero 99

Legend of Zelda: Tears of...

Legend of Zelda: Breath o...

Tilbudstråden

K: Diverse 3ds spil

V: Wii U Basic med Wii Fi...

S: Starlink inkl figur og...

S: Mario samlerting

GBxCart eller lignende GB...

Switch spil købes

S Bayonetta 3

K> NEW 2DS/3DS PAL (ubru...

S:Mario rabbids sparks of...

N-club Juletema 2018

Mario Party: The Top 100

Story of Seasons: Trio of Towns

Pixeline: Tåger over Talstrup (Nintendo DS)

Pokemon Ranger Shadows of Almia (Nintendo DS)

Disney Dreamlight Valley (Nintendo Switch)

Skrevet af Spitzann - 13-09-2022 13:50

Det siges at det mest magiske sted på jorden er Disneyland. Stedet hvor mediemastodontens største og mest populære figurer, i levende live, går rundt blandt betagede museørebæklædte gæster. Mange forskellige universer der dog alligevel deler samme DNA, med budskaber om at vi alle har en plads i livet og at det gode til sidst sejrer. I Disney Dreamlight Valley er trummerummen fra en larmende forlystelsespark skiftet ud med det stille, men eventyrlige, landliv. Her skal jorden vendes, planterne passes og æblerne plukkes. Alligevel er eventyret og Disney-magien intakt.

Det er ikke ofte man ser Disney kaste sig ud i større konsolspilsprojekter. Faktisk har Disney generelt haft svært ved at vinde indpas i det unge og eksplosivt voksende spilmedie. Derfor ville min begejstring for annonceringen af Disney Dreamlight Valley ingen ende tage. Ikke nok med, at Disney havde I sinde at skabe et højprofileret spil på tværs af mange af deres mest populære filmuniverser, det var også et spil der i høj grad drager inspiration fra nogle mere casual spilgenrer. Dreamlight Valley beskrives bedst som en blanding mellem et livssimulationsspil (fx Animal Crossing eller Stardew Valley) og de mere casual bysimulationsspil (fx Hay Day eller Smurfs’ Village). Genrer der er kendt for traditionelt at have en større andel af kvindelige spillere.

Pigespil, kunne man sige. Men hvorfor er det vigtigt at Disney laver mere højprofilerede pigespil med store budgetter? Tja, uden at anmeldelsen skal udvikle sig til en decideret ligestillingsdebat er det værd at nævne, at spil der traditionelt har haft piger som målgruppe, ofte har været så utroligt dårlige. Tænk bare på de utallige hestespil, kæledyrsspil eller værre, du har set i rodekassen i din lokale spilbutik. Selv har jeg ofte overvejet hvem der dog kunne finde på, at købe så håbløse spil. Men det er der altså en masse (især piger), der har. De vil gerne spille hestespil og kæledyrsspil. Desværre er der langt mellem store spilfirmaer, der har turdet satse på den ellers voksende kvindelige spillerbase. Derfor er et spil som Disney Dreamlight Valley vigtigt for mig. Det symboliserer en udvikling blandt de store mediemoguler. De er nu lidt tættere på at forstå, at en spillemaskine kan betjenes af alle uanset køn og ophav.Disney Dreamlight Valley er en drømmeverden. En verden hvor vores yndlingsfigurer lever det stille liv i harmoni med hinanden. Det gjorde de i hvert fald indtil glemslen ramte. Med glemslen forsvandt de mange beboere i dalen, en stor tjørnehæk voksede frem og, værst af alt, magien svandt ind. Spilleren finder sig selv i den bevoksede verden hvor kun Merlin, fra Disney-klassikeren Sværdet i Stenen, er tilbage. Med Merlins hjælp genfinder man magien og langsomt kan tjørnehækken bekæmpes. I takt med at tjørnehækken trækker sig tilbage kommer lyset og håbet også tilbage. Nu kan dalen kultiveres påny. Hurtigt udstyres spilleren med 5 magiske redskaber - den magiske vandkande, skovl, fiskestang og hakke. De bruges til at indsamle dalens mange forskellige materialer.

Og samles, det skal der. Den første til at vende tilbage til dalen er superkapitalisten Joakim Von And, hvis griskhed ikke engang kan matches af den berygtede vaskebjørn Tom Nook fra Animal Crossing-serien. Det er nemlig langt fra gratis at genopbygge et bysamfund i Dreamlight Valley, og hurtigt finder man ud af, at man også er kommet for at arbejde. Det skaber et tilfredsstillende loop af, at man skal indsamle og bearbejde materialer for så at sælge dem og spendere pengene på at opgradere dalen - og komme videre i spillet. Med andre ord, er der altid noget der skal ordnes.

Der er dog mere til Disney Dreamlight Valley end bare at samle og sælge. Spillet byder på et yderst omfattende quest system der både omfatter en hovedhistorie og en række side-missioner. Her skal man hjælpe de mange tilflyttere med deres liv i dalen imens man ihærdigt forsøger at finde ud af, hvorfor dalen i første omgang blev ramt af glemslen. Den vigtigste mission af alle er dog, at dalen skal genopbygges og genbefolkes.

Der er en lang række af Disney karakterer som kan flytte ind, og der er flere forskellige måder at finde nye indbyggere på. Nogle er fanget bag tjørnehækken og befries når man låser op for nye områder, andre bor stadigvæk i deres eget univers. Midt I dalen står nemlig et kæmpe Disney-slot fyldt med døre. Inde bag en dør gemmer der sig en lille verden inspireret af en kendt Disney film befolket af en eller flere af filmens karakterer. Løser man deres missioner, flytter de til dalen.Det er ikke kun spilleren der skal arbejde, de nye venner hjælper også gerne lidt til. Nogle karakterer åbner butikker og boder på øen mens andre hjælper lidt til med at fange fisk eller plante grøntsager. Alle tilflyttere er potentielle venner, og med gaver og gåture kan spilleren komme tættere på tilflytterne - og tilmed få gaver og quests retur.

Til sidst er dalen fyldt med liv og glade dage. Det medfører dog, at ens quest-log fyldes med venskabs-quests, der bliver mere og mere omfattende. Her indtræffer den første store prøvelse i det ellers så idylliske spil. Hvor man før skulle plante et par grøntsager hist og her og bare skulle samle de grene op, som man lige stødte på, har man pludselig mange quests der kræver flere timers indsamling af materialer. I et spil der ikke rigtig kan udfordre spilleren på evne, er udholdenhed og tålmodighed det der testes. Dog er udbuddet af quests så stort, at man altid kan springe videre til den næste quest, skulle man blive træt af at hugge mineraler ud af klippevæggen så Minnie Mouse kan bygge et vandtårn til sit hus.

Den quest-bårne progression gør at Disney Dreamlight Valley til tider føles mere lineært og scripted end som en levende simulation. Alle vil have nogenlunde samme oplevelse af historiens udvikling - også selvom karakterer kan rekrutteres i forskellig rækkefølge. Det vil tiltale nogle, altid at have en quest stående på skærmen, som vil invitere til at løse konkrete opgaver. Andre vil savne de mere dynamiske og fremspirende interaktioner der kunne opstå mellem ens indbyggere i Animal Crossing, som Dreamlight Valley ellers læner sig meget op af.Disney Dreamlight Valley er fantastisk smukt, selv på Switch, og det er tydeligt at der er lagt mange timer i at få karakterer og omgivelser til at se magiske ud. Det lykkes tilmed spillet at finde et udtryk der omfavner de mange forskellige æstetikker man finder i de forskellige Disney universer. Man kan dog i den grad mærke, at Switch-udgaven ikke altid kører som den skal. Spillet er plaget af framedrops og fryser hver eneste gang man åbner menuer og inventory. Desuden har spillet (ved launch) en masse mere eller mindre fatale bugs, som i den grad understreger spillets Early Access-mærkat. Selv oplever jeg daglige crashes, ting der ikke virker og quests der er i stykker og slet ikke kan løses. Selvom udvikleren Gameloft lover at løse mange af problemerne indenfor den nærmeste fremtid, er det tvivlsomt at Switchen skulle blive den bedste platform at spille Disney Dreamlight Valley på. Man kan dog med fordel drage nytte af spillets cross-progression, som tillader at spille samme savegame på forskellige platforme (dog ikke Playstation), hvis man altså er villig til at punge ud to gange.

Selvom vi ikke er vant til at se et Early Access-mærkat når vi åbner for eShoppen, så er det et velkendt fænomen på de andre platforme. Early access indikerer, at spillet ikke er færdigt, selvom vi får lov til at spille det allerede nu. Det betyder, at der vil være flere fejl og mindre indhold nu, end hvis man venter til spillet får sin endelige udgivelse. Spørgsmålet er derfor altid, hvornår man skal springe på. På nuværende tidspunkt er der indhold nok til at nå den gode side af 50 timer før man har oplevet det meste. Til trods for dette, kan de senere områder af dalen føles lidt tomme og ufærdige. Dog har Gameloft lovet nyt indhold senere på efteråret og vil udgive nyt content løbende derefter. Derudover vil spillet blive gratis når det engang træder ud af early access, men man vil have mulighed for at købe månesten, der kan bruges til at lukke op for kosmetisk indhold (primært møbler og tøj). Køber man spillet nu får man unikt kosmetisk indhold og månesten samt adgang til spillet tidligt.

Konklusion
Til trods for tekniske problemer ved udgivelsen formår Disney Dreamlight Valley at skabe en yderst tryllebindende oplevelse. Der er langt imellem så strømlinet gameplay, der altid sørger for at give en passende belønning for indsatsen. Som spiller skal man bare følge med den uendelige strøm af quests, der let og elegant sørger for, at man altid har noget meningsfuldt at tage sig til. Ligesom en Disney film serverer Disney Dreamlight Valley en let og ukompliceret oplevelse i højeste kvalitet. Det dybe, det svære og det komplicerede er ikke på menuen, men det gør heller ikke så meget, for der skal også være plads til desserten på livets brogede menukort.

3
1ups givet

4/5


Nemt at gå til

For de yngste

Øjeguf

Kommentarer:

#1 - Natascha*Nat*

Level: 2 (Keese)

07-12-2022 00:15

Rigtig fin anmeldelse 🥳🎉

Jeg er kæmpe fan af DV 😍

Selv om det ikke er færdigt endnu, kan jeg bedre lide det end AC, som jeg ellers også er rigtig glad for. Begge dele har desværre crafting. Jeg ville foretrække at købe ting, fremfor at skulle crafte dem, ligesom i de gamle AC spil, men det er åbenbart og desværre, det nyeste nye.

0
1ups givet

Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valley
Platform:
Switch Download Software

Udgivelse:
06-09-2022